Op 12 oktober 22022 is via verschillende kanalen het bericht naar buiten gebracht dat windbreekgaas als veelbelovende maatregel wordt gezien om het risico op vogelgriepbesmettingen via de lucht te verkleinen. Het bericht heeft heel wat stof doen opwaaien in de pluimveesector.

Link naar artikel op de website van AVINED: Windbreekgaas veelbelovende maatregel om het risico op vogelgriepbesmettingen via de lucht te verkleinen

* Stichting AVINED heeft als missie om met efficiënte dienstverlening de huidige en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

ATO levert stalafsluitingen met windbreekgaas

Als leverancier van stalafsluitingen, zoals stalventilatie met professioneel windbreekgaas, is voor ons belangrijk om te weten of onze producten vogelgriepbesmettingen kunnen verkleinen. Wij willen niet iets claimen, wat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Vandaar dat wij contact hebben opgenomen met AVINED. Ten eerste om informatie en ten tweede om onze hulp aan te bieden bij de vertaalslag naar praktijksituaties.

Wat moet volgens ATO verder onderzocht worden?

  • Welk type(n) windbreekgaas zijn bruikbaar?
  • Hoe moet het worden bevestigd?
  • Blijft er voldoende luchtinlaat over met per kuub lucht?
  • Wat zijn de mogelijkheden per houderijvorm in relatie tot de ventilatiesystemen?

AVINED was blij met ons initiatief tot contact. Op hun verzoek hebben wij informatie toegestuurd. Zo wilden zij meer weten over onze praktijkervaringen zoals welke type pluimveebedrijven naar ons toekomen en wat werkt en wat minder goed werkt en welke uitdagingen er zijn. Ook hebben wij informatie gedeeld over het type gaas dat wij bevestigen met technische specificaties als maaswijdte en dikte en bevestigingsmethoden.

Afwegingen bij kiezen windbreekgaas

Wij merken dat het onderwerp windbreekgaas enorm leeft onder de pluimveehouders. Als een pluimveehouder op zoek is naar een ventilatieoplossing voor zijn kippenstal, gaan wij altijd op locatie kijken. Aan de hand van de stal bekijken en bespreken wij samen met de pluimveehouder welk type windbreekgaas geschikt is en hoe wij het gaas op de beste manier kunnen monteren. Voor elke stal is er wel een oplossing.

Belangrijkpunt van aandacht? Windbreekgaas moet natuurlijk ook niet te dicht zijn. Bij een te dicht windbreekgaas krijgen de kippen te weinig lucht en dat kan ook niet de bedoeling zijn!

Bij wintergartens is het altijd een lastig proces om het type windbreekgaas te kiezen dat het meest geschikt is. Dat komt omdat de kippen juist in de buitenlucht moeten zijn. In deze gevallen wordt meestal een wat grover windbreekgaas gebruikt. Samen met de pluimveehouder komen wij er echter samen altijd uit.

Bekijk projecten binnen de pluimveesector die wij zoal uitvoerden:

Vervolgstappen AVINED?

AVINED heeft ons laten weten dat de gestuurde informatie als zeer waardevol wordt gezien. Momenteel voeren zij gespreken met pluimveehouders over de vragen die er leven. Zij houden ons op de hoogte over eventuele vervolgstappen en laten het ons eveneens weten als wij ze verder van dienst kunnen zijn.

Meer weten over dit windbreekgaas voor kippenstallen? Bel voor meer informatie met Isidoor Verwaijen: 0575 55 54 57.