Om gezondheidsproblemen bij kalveren te voorkomen, is een goed stalklimaat vereist. Een goede ventilatie is hierbij essentieel, omdat een slechte ventilatie kan leiden tot een te vochtige omgeving met meer stof en schadelijke gassen in de lucht. Hierdoor kan de gezondheid van de kalveren in het geding komen.

Ventilatieslang in kalverenstal

Bij rundveebedrijf Verhoeven in Baarle-Nassau hebben wij de Lubratec ventilatieslangen van Huesker aangelegd. Deze ventilatieslang – Lubratec Tube Air – is bedoeld om de kalveren te voorzien van frisse lucht van buitenaf, die wordt gedoseerd over de gaten in de slang.

Tochtvrije frisse lucht

De frisse lucht wordt tochtvrij (0,3 m/s) toegevoerd, zodat geen verkoudheid kan ontstaan. Omdat het hierdoor frisser is in de stal zullen er minder ziektekiemen voorkomen.

Werking ventilator

De ventilator wordt op temperatuur geregeld. Bij 5 ºC en lager draait die op 20% van zijn capaciteit en bij 20 ºC en hoger op 80% van zijn capaciteit. In de zomer wordt de lucht helemaal vanuit buiten aangezogen. In de koudere periode is het mogelijk om binnen- en buitenlucht te mengen door middel van een klep in de bruine houten kist.

De ventilatieslang of buisventilatie zorgt ervoor dat er continu frisse lucht van buitenaf in de stal wordt geblazen, waardoor een optimale luchtcirculatie ontstaat en de luchtvochtigheid op peil blijft.

Voordelen ventilatiesysteem Lubratec Tube Air:

  • Continu frisse lucht direct op het dier
  • Voorkomen van luchtwegaandoeningen en infecties

Lees meer over de Lubratec Tube Air

Bekijk de beelden

Vragen over dit project? Bel: +31 (0) 575 55 54 57