In Tilburg heeft het bedrijf VTTI BIO-Energy op het bedrijventerrein De Spinder een nieuwe biovergister gebouwd. Hier worden jaarlijks 3000.000 ton mest en 25.000 ton organische reststromen vergist en het digestaat wordt verwerkt tot mestkorrels. 

Biogas

Jaarlijks zal er 23 miljoen kuub biogas worden opgewekt. Het biogas kan worden gebruikt als brandstof voor warmte- en energieopwekking, terwijl het resterende materiaal dat overblijft na de fermentatie kan worden gebruikt als meststof.

Opslagloods bij biovergister

Bij de biovergisters zijn opslagloodsen gebouwd. In deze overdekte ruimtes wordt onder andere het digestaat dat geproduceerd wordt tijdens het vergistingsproces opgeslagen. Digestaat is het materiaal dat overblijft na de fermentatie van organisch materiaal in de biovergister.

Overdekte opslagloods afsluiten

De overdekte opslagloodsen zijn afgesloten met XXL-oproloorten die ATO op maat heeft geproduceerd. Alle afsluitingen zijn elektrisch te bedienen en openen van onder naar boven. Deze elektrische bediening is uitgevoerd met een onderloopbeveiliging. Als de poort bij het zakken een obstakel raakt, dan stopt de poort en gaat omhoog.

De oprolpoorten zijn uitgevoerd in dicht doek. Ten eerste kan het dichte doek helpen de geurhinder te verminderen en het kan bijdragen aan een efficiëntere verwerking van het digestaat, omdat het beschermd wordt tegen neerslag en de kwaliteit van het materiaal beter behouden blijft.

Opslagloods afsluiten met XXL-poort is ideaal

De opslagloodsen bij biovergisters zijn vaak ontworpen om een grote hoeveelheid materiaal op te slaan ende toegangspoorten hebben meestal een grote afmeting. Vandaar dat het afsluiten daarvan met een XXL poort ideaal is. Een XXL-poort is namelijk ideaal om een grote opening mee af te sluiten. In dit geval is het formaat van de grootste XXL-poort 9,5 m breed bij 9 m hoog.

Wij hebben dit project uitgevoerd samen met onze dealer Driehoeven in Haaren.

Bekijk de beelden

Vragen over dit project? Bel: +31 (0) 575 55 54 57